Efter helgen...

är jag slut. Helt otroligt skittrött. Jag höll nästan på att sonma när vi satt i soffan nyss och åt mat. Och imorron är det dags att jobba igen och ha skola på kvällen... Det blir nog bra det här. Vad gjorde vi då?

Jo i fredags tänkte vi ju gå upp tidigt och åka och handla mat, för att sen gå tidigare mot spårvagnen så att vi skulle hinna titta runt lite i Uccle. Men riktigt så blev det inte. Vi gick upp senare än tänkt och så åkte vi och handlade och kom hem, lastade ur allt, upptäckte att vi inte hade så gott om tid, slängde ner grejer i våra ryggor och gick till spårvagnen. Automaten funkade inte så Franzi fick planka.. Hon tyckte det var jättejobbigt. Sen åkte vi iaf till Charleroi och träffade Martin och Sabi. Vi handlade, lagade och åt mat och tog sen bussen in till centrumet. Där det var någotslags jag vet inte, jippo. Det var iallafall levande musik och en massa folk utklädda till cowboys och indianer överallt. Fête de Vallonie. Men vi gick mest runt och försökte hitta en klubb eller nått, vilket vi inte gjorde och sen när musiken slutade tog vi en taxi tillbaka och framåt tre gick vi och lade oss.

Dagen efter ringde klockan alldeles för tidigt. Martin åkte ensam in till stationen och hämtade Christin och Flo, medan vi gjorde oss iordning. Vi åkte in till centrum igen och gick i lite affärer. (De hade HM :D ) Köpte faktiskt en blus mest för att ha under min blåa klänning, fast den är fin. Sedan åkte vi tillbaka och lagade mat. Efter maten var alla så mätta och trötta att vi inte orkade försöka ta oss in till stan, så vi tog en promenad. Martin bor i ett jättestort (och lite läskigt) hus, där det var sjukt kallt. Lovisa hade tagit med sig två klänningar och leggings. Hade inte direkt tänkt på att det skulle kunna vara kallt. Så tillslut tog jag på mig mina pyjamasbyxor när vi gick ut. Vi satt ett tag vid kyrkogården och pratade. Jag sjöng nästan hela tiden. Har upptäckt att jag saknar kören väldigt mkt. Det är så underbart att få ha någonstan där man kan gå och bara sjunga av sig. Men jag tror att jag gjorde det lite i helgen. Vi gick och lade oss, jättesent kändes det som.. Men jag tittade inte på klockan.

I dag, söndag, var vi återigen uppe tidigt. Christin skulle jobba så hon var tvungen att ta tåget 8.40, det tåg vi kunde ta för att åka till Antwerpen, så var vi uppe vid sju. I antwerpen visste vi inte riktigt vad vi ville göra. Det enda som var säkert var att Flo ville se den stora hamnen. Antwerpens hamn är det största i Europa. Och det var de riktigt stora skeppen med kontainrar som var viktigast. Vi som inte visst särskilt mkt om Antwerpen började gå.. (-Det kan väl inte ta så lång tid!) Vi frågade om vägen, hamnade vid småbåtshamnen. (jättevackra rätt stora båtar- Det märks i Antwerpen att folk har pengar, på både bilarna och båtarna..) Men det var ju stora skepp han ville se så vi knallade vidare. Och fy i helvete vad vi gick. Alla var trötta och hungriga när vi kom fram till någonstans. Där fanns det iaf kontainrar och vi såg några skepp. Inte jättesuperstora, men han verkade rätt nöjd. Så vi gick hela vägen tillbaka. Och så åt vi. Och gick omkring och letade efetr en affär som sålde vykort. (Vilket vi hittade på stationen senare.) Vi hamnade på en loppmarknad. Och nu finns det lite fler glas i vår lägenhet. Bara två matknivar men vi har säkert 10 glas. :D

Vi missade tåget hem, men det går ett en gång i timmen så vi sa hejdå till Sabi och satte oss och väntade/halvsov i en trappa. Tåget var knökfullt. Vi lyckades tränga in oss och senrestan av resan till Bryssel (ca en timme) stod vi i mellan två vagnar med en massa folk överallt. Vi stod utanför första klass vagnen, som var näst intill tom.. Men vi hade ju inte biljett för att sitta där. Lite roligt var det för det kom en man med en bebis på och man såg alla kvinnors reaktioner omedelbart. Hon var jättesöt. Och svensk visade det sig. Jag såg Haglöfs-ryggan och sen efter ett tag så pratade han lite med bebisen, och så fick jag prata lite svenska. :D Vid Bruxelles-Nord kom det på en konduktör som sa att om vi ville kunde vi sätte oss i första klass, nu när tågen är alldelse för små för så många resande. Det var ju synd då att vi var nästan framme. Vi tog vår vanliga linje tillbaka till Uccle. Den var oxå full. Knökfull. Men halvvägs lyckades jag få en sittplats. Och sedan väntade bara uppförsbacken till huset och de tre trappor  vi måste gå för att komma till lägenheten... Vi kommer att vara så jävla vältränade i våra ben så det inte är sant om ett år.. Galet men bra antar jag. Imorron börjar vi 7.15 och på kvällen är det skola igen... om Katia har pengar så jag kan skriva in mig.

Äntligen helg.

Okej jag vet att det är torsdagkväll nu när jag skriver detta men för oss är det faktiskt helg nu. Varannan vecka är vi lediga från 15.15 på torsdagen till 7.15 på måndagen. Härliga långhelg! Så idag har vi tagit oss tid och lagat lite mat.. Eller ja, jag har stekt raggmunk. Vi har inte direkt handlat den senaste tiden, så vi har knappt någon mat. Men massor med potatis och mjöl.. mm namnam... Vi provade förresten hallonöl nyligen. Det var verkligen inte gott. Smakade inget som öl alls, bara äcklig osöt cider. Då gillar jag körsbärsöl bättre... (Galet att jag ens skriver detta!)

Men vi får väl göra det imorron. Jag tror att vi ska gå på stan imorron. jag vill det iaf. För det finns tydligen ett cenrum här i Uccle, med en massa affärer och caféer. Så jag är jättesugen på att gå dit och kolla lite. (Jag skrev kolla inte shoppa.. men man kanske skulle kunna ha råd att köpa någon liten tröja eller så...) Men på kvällen ska vi iallafall till Charleroi. Jag , Franzi, Martin och Sabi kommer på fredagen och sen på lördag några av de andra. Jag vet inte riktigt vilka men det blir kul hoppas jag. :D Vi har verkligen träffat folk varje helg nu..  :) Och ändå känns det som att det är länge sen man sågs..

Andra språklektionen igår. Det var roligare än den första. Det kändes bättre, kanske för att man visste lite mer vad man kunde förvänta sig. Jag har nog bestämt att jag ska fortsätta, iallafall nu i höst. Om jag märker att jag verkligen inte gillar det så får jag väl strunta i att gå... Jag vet inet om någon från SPJ skulle kontrollera det, det är ju de som betalar. Hmm, undrar om jag inte skulle anmäla mig för ett år istället. Ifall att jag vill fortsätte i vår, kanske det är lika bra. Det blir ju mycket billigare. Fast å andra sidan tror jag ju inte att jag vill läsa mer efter jul.

Vi har hittat en dansskola här i närheten! Jag är jättepå att ta lektioner i afrikansk dans, Det vore så himla superkul! Jag har ju verkligen velat göra det jättelänge. :D Men Franzi verkar inte lika på just afrikansk dans, hon gillar inte att dansa med en massa okända människor... Vilket jag iofs inte heller gör men jag vill verkligen gå. Måste nog göra detta oavsett.

Jobbet är inte alls lika kul nu.. Luana som jag tyckte var så söt och relativt lätthanterlig förrut är en riktig liten snorunge ibland. Usch vad hon har varit grinig denna vecka. Elisabeth kan vara lättare, henne kan man distrahera rätt lätt, iaf ibland. Och juat nu har jag varit så trött. Jag tycker attd et är kul att jobba mornarna men jag blir ju så otroligt trött! Vid 9-10-tiden sover jag nästan.. När flickorna leker.  inte jättebra.
Annars är det nog mest att jag är trött som gör att jag inte orkar med dem nu. De kräver så mycket allihopa helatiden när man jobbar med dem, oavsett vilken unge det är. Jag tror fortfarande att det är rätt för mig att vara här men jag måste nog sova lite mer.. Bäst att börja på en gång!

un petit plus

Det är svårt att berätta allt som händer, Dels skulle det bli ganska mycket som jag måste skriva och dels lite långtråkigt för er eftersom det skulle bli mycket; "Luana gjorde det idag, Gil var si och så och Elisabeth gav mig en bisous"... Just nu kretsar mitt liv till en stor del runt dessa 8 barn. Jag jobbar 32-45 timmar i veckan med dem, Det är en hel del. Sedan när jag är ledig tänker man på dem och pratar om dem med sina vänner.

Tiden då jag är ledig, ja vi gör inte så mkt. Tittar på Tv, äter mackor, pratar om våra barn. Vi har träffat några av de andra volontärerna igen. Elli, Martin och Ann-Kathrin var här i helgen. Det var jättekul, men de pratade en jäkla massa tyska. Fast jag ska väl inte klaga jag får liksom ett till språk på köpet. Och de försökte prata engelska. Det funkade så där. Vid ett tillfälle slog jag vad om att de inte kunde hålla sig till engelska i mer än 5 minuter och mycket riktigt 2 minuter senare började en av dem prata tyska igen. Fast ibland klarade de sig riktigt bra.. hihi. Jag svarade iofs på engelska så.. Vi borde väl prata franska men Martin kan knappt någon franska, så då skulle vi vara tvungna att översätta allt.. till tyska...

Vi åkte in till stan vi 5. Och så gick vi till la grande place och så såg vi Manneken Pis. (Jag har en känsla av att det inte lär bli sista gången, det kommer väl komma fler hit som jag ska visa honom för..) Det var något slags happening på torget. Det var flera stora typ musikkårer som spelade. Det var någon slags hyllning till polisen, jag vet inte riktigt. Har inte hunnit googla det ordentligt. Men det var jättehäftigt. Istället för att bara gå och spela, så verkligen uppträdde de. En grupp hade några tjejer som dansade med flaggor. Men det var inet bara de som dansade utan samtidigt som de spelade sprang musikerna runt i olika formationer och så. Det var coolt.

Idag arbetade jag igen. (oväntat.) Det var med en tjej som heter Gurbet. Hon var jättetrevlig, är ungefär i min ålder känns det som. Fast hon har arbetat på Notre Abri i 2år. Så hon är väl ett par år äldre än mig iaf. Ska fråga imorron. :D

Vi hade första språklektionen idag oxå. Det var inte så bra. Madame som var min lärare är inte väldigt pedagogisk. Hon pratar väldigt fort och gick igenom allt med samma tempo. När det var några som inte kunde svara så tyckte inte jag att hon var så trevlig. Men jag antar att man vänjer sig. Det är ganska blandad ålder i klassen. Många är mycket äldre än mig men det var oxå en  tjej på 16 år. Men hon ska bara vara där i 2 veckor. På onsdag har jag min andra lektion och då ska jag bestämma mig om jag vill fortsätta eller inte. Katia hade inga pengar idag så vi kan iaf inte betala förrän senare. Och jag måste även bestämma om jag vill gå denna termin bara eller fortsätta i vår oxå. Om jag bara vill gå nu kostar det 70 euro eller så och till i maj 90. Men det är 5 timmar i veckan.. Och vi jobbar ju nästan jämt annars. Man vill ju kunna göra annat oxå.

André har berättat att han spelar i en ungdomsorkester (han platsar egentligen, eftersom han inte direkt är 20år längre, men det finns ingen annan trumpet). Iallafall så saknar de en viola. Så han vill verkligen att jag ska få hit min fiol så att jag kan börja. Men jag och Franzi ska få komma och lyssna på dem. De ska ha en konsert snart,så vi ska få höra nivån. Men jag saknar min fiol! Jag ska påbörja en övertalningskampanj för att få mina föräldrar att ta med den hit iaf. Fast de kommer inte förrän i slutet av oktober... :(

Nu har jag btw läst ut fjärde boken i Twilight-serien. Så nu kan jag ju sova på nätterna. Måste nog vänta ett litet tag tills jag börjar med en bok på svenska. Dags att sova! inte läsa, Lovisa, Sova!

Uppdatering1

Okej jag vet att det har gått ett bra tag nu sedan jag skrev. Men det har varit lite att göra.. och jag har väl inte riktigt prioriterat att blogga.. Men ja, vad har hänt nu då?
Jag har jobbat massor. Eller ja, torsd, fred och sen denna veckan. Min grupp av barn består av barn. Det är Cédric 5,5 år, Katalina 4år, Pirly 4år, Gil 4år, Rayan 3år, Elisabeth 2år, Luana 2år och Ali som är 15dagar gammal. De större barnen är i skolan halva dagen och alla olika många dagar per vecka. Men oftast är det bara de 4 yngsta som är på Notre Abri på förmiddagen.
Människorna jag jobbar med är alla jättetrevliga. Först reagerade jag lite på att de skrek så på barnen men ganska snabbt nu har jag märkt att det är så man får dem att lyssna. Det roliga är att idag så lyssnar barnen faktiskt på mig. Inte jämt men ofta. Det är kul.
Jag trivs verkligen med jobbet. Det är jätteroligt. Det är klart att det är jobbigt ibland när Elisabeth bara skriker och inte alls lyssnar eller gör som man vill. Och jag kan väl inte säga att jag tycker att det är jättekul att byta blöjor heller (gjorde det för första gången idag). Men de är så söta när de vill att man skulle vilja behålla dem. hihi.
Jag har väl inte sett så mycket av staden. Vi har mest åkt till gare de midi (centralstationen) och tillbaka. Men igår var vi inne i själva centrum och gick. Vi såg stortorget (med otroligt vackra byggnader) och Manneken Pis (iklädd traditionell moldavisk klädsel) och en massa turistshoper och pubar och restauranter. Så ja det är klart att vi ska tillbaka dit. Men vi har ju ett år på oss.
Förra helgen träffade vi de andra volontärerna och åkte tillsammans till Ostende och havet. Det var så himla kul att se dem igen. Och Marianna hade aldrig sett havet, och var så lycklig att hon grät- en dröm som uppfyllts. Coolt!
Det är väl vad som händer just nu. Kortfattat. haha. Jag har inte riktigt bestämmt mig för om jag ska skriva allt här eftersom jag även skriver dagbok. Det blir liksom ganska mycket när jag skriver. Och det kanske är lite jobbigt att läsa allt som händer... Kom med förslag. Vad vill ni veta? ;-)

Ankomstkursen

På lördagsmorgonen var Angelique (en tjej som arbetar på Notre Abri) och Agata (föredetta volontär) där för att hjälpa mig. Vi pratade och åt lite lunch och så och sen vid 14 åkte jag och Angelique till la gare du midi (centralstationen i Bryssel). Jag skulle nämligen möta Franziska där. Franzi är min rumskompis och kommer ifrån en stad nära Frankfurt i Tyskland. Efter lite om och men träffades vi på ett café på stationen. Tillsammans med Franzi var 3 andra tyskar, Charlotte (Lotti), Christin och Janice.
Vi tog tåget till La Louviere- sud, där Diane och Monique (som båda jobbar för Année Diaconale, den belgiska motsvarigheten till "Volontäråret") som körde oss till kursgården. Det kom lite mer folk och till slut var vi;
Jag från Sverige,
Mariana, Ungern,
Szabolcs, Ungern,
Franzi, Tyskland,
Janice, ""
Christin,""
Lotti,""
Martin,""
Florian,""
Ann-Kathrin, ""
Eliza"".
Det var även några ex-volontärer som kom och gick och så personalen från A.D.
På alla samlingar och saker vi gjorde på kursen pratades det franska. (Ibland med översättning till tyska, ungerska och ännu mer sällan engelska.) Men emellan oss volontärer blev det mkt tyska. Vääldigt mkt tyska. I slutet av dagen var jag så trött på tyska att jag inte visste var jag skulle ta vägen! Men efter det blev det en blandning mellan de tre språken. Man började en mening på tyska för att övergå i franska eller engelska. Och så bytte man fram och tillbaka hela tiden. Men detvar rätt kul.
Vad har vi gjort då? Lekt lite, presenterat oss själva och så, Fått en massa praktisk information osv. Men det viktigtaste tror jag var att vi skulle lära känna varandra. Och det har vi gjort. Man har umgåtts jättemkt! Det känns väldigt bra. Vi vill bara åka och hälsapå varandra på en gång! Det är jättekul. Jag tror att eftersom alla är i samma situation så förstår man varandra väldigt bra. :D
I söndags var vi på museum. Det var ungefär som ett hembygdsmuseum. Eller liknadnde iaf. "La Maison de la vie rural"
Det var väldigt intressant och Diane översatte till engelska åt mig! Hon är egentligen från typ skottland så det var väldigt kul att lyssna på. :D så fint! Efterår gick vi till ett litet café. A.D bjöd alla på ett glas. Och nästan alla tog en öl. Ledarna med. :D JAg och Eliza delade på en cola och en Kierk (som är ett körsbärsöl). Om ni tycker att det låter konstigt så är det ingen emot hur det smakar.. Lite öl och sen körsbär. Eller först körsbär och sen lite som öl.. Men det var sött och ja gott.
Maten har för övrigt varit intressant. En dag fick vi t.ex. Pêche du thône. Som är konserverade persikohalvor med tonfiskröra på.. En upplevelse iallafall.
I går, när jag var dödstrött på att hela tiden vara tvungen att använda ett annat språk (vilket bara är att vänja dig vid) lärde jag iaf ut "små grodorna". Oj vad de tyckte att det var kul! De skrattade så att de grät. Haha Så nu måste de följa med till Sverige för att fira midsommar! :D
Det var lite jobbigt att säga hej då till alla idag!  Alla var jättenervösa för att åka till sina boenden och så.. Men det ska nog bli bra.. Och vi har stämt träff snart igen! Haha
Ja det var nog det. Nu är vi lediga till kl 14.00 imorron då André (chefen) ska visa oss runt och så. :D känns jättebra det här!

Resan-- Torsgatan 7h-Notre Abri, Bryssel

Jaha. Nu var det dags. Mitt första inlägg ifrån Bryssel, Belgien! Det känns som att jag har varit här i veckor och inte bara några dagar.. Jag har lärt känna en massa nya personer och lägenheten känns faktiskt som ett nytt hem.. :) Men jag ska börja från början. (Jag är ledsen om det blir ett långt inlägg.. Men jag delar iaf upp det i två. 1 för resan och 1 för kursen, okej?)

Så här såg min fredag ut...

05.45 väckarklockan ringer. Jag går inte upp.

06.00 Klockan ringer igen, jag trycker på snooze.

06.17 går upp och duschar. Går sedan upp och äter frukost. Mackor som Emma köpt. Stenhårda, men goda, fast jag åt inte mer än en halv. Kan ju inte äta mackor på morgonen. Åt lite flingor men mådde mest illa. Så jag gick upp och gjorde klart allt.

<9.00 vi åker hemifrån för att upptäcka att Mamma har glömt mobilen. Vi vänder, hon springer, vi åker igen.

11.20 På toaletten på flygplatsen. Skriver anteckning på mobilen: "11.20 på flygplatsen. Kroppen skakar av nervositet och kyla. Kunde knappt äta ngn frukost."

11.35 Nu öppnar incheckningen och vi får reda på att planet, som skulle flyga 13.35 är försenat och beräknas avgå 17.10. Irriterande va!

12.40 Nästa anteckning på mobilen: "Sitter i restaurangen på arlanda. Flyget försenat till 17.10. Mår illa. Men har ätit lite lax. Pratade med chefen nyss. Franska, förstod knappt hälften. Men det viktigaste..." (Alltså chefen för Notre Abri, André Thôme, som undrade när jag skulle komma fram då flyget var så sent. Och så sa han åt mig att ta en taxi från flygplatsen och att de skulle betala.)

12.40-14.20 Jag, Mamma och Pappa gick omkring på Arlanda. Vi kollade i lite affärer och köpte godis. Sen strax efter 14 ngngång sa jag att jag ville gå igenom säkerhetskontrollen. Så vi sa hejdå och jag gick. (Fast de stod och väntade tills jag var helt igenom och vinkade)

14.20 Sista anteckningen på mobilen: "Fastnade i säkerhetskontrollen såklart. Hade med mig massvis med saker i ryggan som skulle packas upp. Fast det visste jag. Men jag glömde mobilen som låg i fickan, jag som tänkte på det innan jag gick in. Nu sitter jag vid gaten. Är helt slut. Ska läsa lite."

Ja och där satt jag i kanske en timme och läste, lyssnade på folk (okej jag vet att det är fult att tjuvlyssna men det är kul). Men sen såg jag en tjej som stod bakom mig i incheckningskön och som jag hade pratat lite kort med. Jag tänkte på det en stund men sen gick jag och satte mig hos henne. Hon hette Andrea och kom ifrån Skellefteå men bodde och pluggade nu i Umeå. Hon skulle till Bryssel och göra praktik i 5 månader. Vi pratade, vaktade varandras väskor och försökte vara så positiva som möjligt medan vi väntade på att planet skulle bli klart för avfärd.

17.10 Vid boardingbåset stod nu en lång kö med människor och väntade. Och nu någongång började de faktiskt släppa in folk, at last. Och nu vid 17.13 satt jag på min plats i planet. Jag satt vid fönstret och kunde titta på vackra Sverige medan vi flög. Solen som tidigare under dagen varit lika närvarande som Mamma är när vi ser på film (dvs inte alls), sken nu starkt och glatt. Sätet brevid mig var tomt men i nästa satt en äldre man. Vi pratade knappt alls utan båda satt och läste. Jag tror att jag läste omkring 200 sidor i min bok (en vanlig chicklit-pocket) men när vi började sjunka satt jag och såg ut över Belgien. Det var.. ganska fint. Men det var ju rätt så mörkt eftersom klockan var närmare 20.00. Så jag tog upp boken och fortsatte läsa. Och helt plötsligt hoppade hela planet till, jag blev vettskrämd men insåg snabbt att det bara var jag som hade missat att vi landade.

Jag och Andrea följde efter alla andra för att hämta bagaget, längst bort såklart. När vi kom dit stod det att bagaget från STHLM var försenat.. fast det tog inte så lång tid faktiskt. Andrea skulle ta tåget till la gare midi (tågcentralen) och sen taxi därifrån så vi sa hejdå och att vi ska höras av ngndag. Och jag gick ut för att ta en taxi.
Jag kom fram till Notre Abri, fick en rundtur och lite mat och sen gick jag och la mig och läste klart boken och sen sov jag så sött så....


RSS 2.0